Kilis’te, Suriye sınırının sıfır noktasında yer alan Oylum Höyük'te önemli bir arkeolojik keşfe başlanıldı. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Gaziantep Üniversitesi ve Kilis Valiliği işbirliğiyle yürütülen kazı çalışmaları, Gaziantep Üniversitesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Atilla Engin’in başkanlığında 35 kişilik bir ekip tarafından gerçekleştiriliyor.
KAZILARIN ÖZELLİKLE HÖYÜĞÜN KUZEYBATI ALANINDA YOĞUNLAŞTIK
Kazı Başkanlığı’nı üstlenen Prof. Dr. Engin, muhabirimize yaptığı açıklamada, Oylum Höyük'te kazıların ilk kez 1988 yılında başladığını belirtti. Höyüğün Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin en uzun süreli kazı projelerinden biri olduğunu vurgulayan Engin, kazıların özellikle höyüğün kuzeybatı alanında yoğunlaştığını ve bu alandaki çalışmaların Oylum Höyük’ün Tunç Çağlarında önemli bir yönetim merkezi olduğunu ortaya koyduğunu ifade etti.
YAKLAŞIK 3 BİN 900-3 BİN 800 YIL ÖNCESİNE TARİHLENİYOR
Prof. Dr. Engin, şunları söyledi: "Milattan önce 2'nci bin yıla ait anıtsal yapılar, Orta Tunç Çağı sarayı gibi yapılar günümüzden yaklaşık 3 bin 900-3 bin 800 yıl öncesine tarihleniyor. Ayrıca çivi yazılı belgeler, Hitit yöneticilere ait mühürler ve mühür baskıları, buranın bir şehir devletinin merkezi olduğunu gösteriyor. Bölgenin yerel adı Oylum Höyük’ün, Tunç Çağlarında Nuhaşşe ülkesinin başkenti ya da en önemli kenti olduğu, Hitit kaynaklarında ise Kuilzila olarak geçebileceğini düşünüyoruz."
SURİYE TOPRAKLARINA HAKİM BÜYÜK BİR SİYASİ OTORİTEYE İŞARET EDİYOR
Kazı çalışmalarının özellikle Demir ve Tunç Çağları tabakalarını araştırmaya yönelik devam ettiğini belirten Engin, Oylum Höyük’ün Kilis Ovası’nda, Anadolu platosunun yükseltilerinin bittiği ve düzlüklerin başladığı bir sınır noktasında bulunduğunu söyledi. Bu bereketli coğrafyanın, Kilis ve çevresindeki Suriye topraklarına hakim büyük bir siyasi otoriteye işaret ettiğini ekledi.
Prof. Dr. Engin, kazıların bölgenin tarihi ve kültürel mirasını aydınlatacak önemli bulgular sağlayacağını ve Oylum Höyük’ün tarihsel öneminin daha da netleşeceğini sözlerine ekledi.
Yeni veri eklenmemiş.