Gaziantepli olarak acımız büyük!

Gaziantep’e özgü baharat olan pul biberin fiyatı, artan girdi maliyetleri ve düşen biber üretimi nedeniyle dörde katlandı. Geçen yıl 250 TL olan pul biberin kilogram fiyatı, bu yıl yükseldi.

Selenay Korkmaz
10:19 -
Gaziantepli olarak acımız büyük!

Tarihi Almacı Pazarında baharat dükkanı işleten Mehmet Aşkın, biber fiyatının geçen yıla göre dörde katlandığını belirtti. Aşkın, "Gaziantep’te bu yaz biber üretiminin az olmasından dolayı biber fiyatları arttı. Geçen yıl kilosu 250 TL iken, bu yıl 350-400 TL arasında değişiyor. Vatandaşların alım gücü de çok az" dedi.

Maliyetler Arttıkça Üretim Düşüyor

Aşkın, fiyattaki artışın sebebi olarak kırmızı biber üretim maliyetlerini işaret etti: "En büyük etkenlerden biri, yaş biber fiyatlarındaki artış. Geçen sene yaş biber 15-20 TL iken, bu yıl 35-45 TL arasında satılıyor. Mazot, nakliye ve enerji gibi girdi maliyetleri de çok yüksek. Bu nedenle çiftçiler de ekim yapamıyor."

Çiftçiler De Zor Durumda

Çiftçi Akif Doğan, İslahiye’de biber üreten bir çiftçi. Doğan, "Geçen sene beş ton ürettiğimiz biber, bu yıl bir tona düşecek. Gübre, mazot, tohum, işçilik, elektrik ve nakliye fiyatlarının artması üretimi azalttı. Üretim olmayınca fiyatlar dörde hatta beşe katlanıyor. Girdi maliyetleri bu kadar yüksek olunca biz çiftçiler ekim bile yapamıyoruz" dedi. Doğan, işçi maliyetlerinin de arttığını belirterek, "Geçen senelere oranla bugün bir işçi 1000 TL’den aşağı çalışmıyor. Nakliyeci masrafları da eklenince altından kalkamaz olduk" diye konuştu.

Esnaf ve Tüketiciler Tepkili

Lokantacı Mustafa Çakmak da biber fiyatlarındaki artıştan şikayetçi. Çakmak, "Talep çok, üretim az olunca fiyatlar katlandı. Bu da doğal olarak vatandaşa yansıdı" dedi. Gaziantep’te pul biberin sofraların vazgeçilmezi olduğunu söyleyen Çakmak, "Zamlardan dolayı alamıyoruz. Eskiden kilolarca alırdık. Geçen gün pul biber almak için gittim ancak bir kavanoz alabildim. Fiyatı çok yüksek. Bu nedenle artık biz de yemeklerimizde az kullanıyoruz" diye konuştu.

Alım Gücü Düşüyor

Mehmet Aşkın, satışların da geçen yıla göre düştüğünü aktararak, "Başka şehirlere de gönderiyorduk ama o kısımda da yüzde 50'den fazla düşüş var. Alım gücü düştüğü için millet çok fazla rağbet göstermiyor" dedi. Bu durum, hem yerel ekonomiyi hem de pul biber üreticilerini olumsuz etkiliyor.

Hem Üretici Hem Tüketici Zor Durumda

Gaziantep’te artan pul biber fiyatları, hem üreticileri hem de tüketicileri zor durumda bırakıyor. Artan maliyetler ve azalan üretim, fiyatların yükselmesine neden olurken, vatandaşların alım gücü de düşüyor. Gaziantepliler, bu durum karşısında geleneksel lezzetlerini sofralarında daha az kullanmak zorunda kalıyor. Yetkililerin, bu soruna çözüm bulması ve üreticilere destek olması büyük önem taşıyor.

Yeni veri eklenmemiş.

Son Yazılar