Hasan Nasrallah'ın yerine geçecek: Haşim Seyfeddin kimdir?

Hizbullah lideri Hasan Nasrallah'ın ölümünden sonra, Hizbullah'ın yeni liderinin kim olacağı tüm dünyada merak uyandırdı.

Selenay Korkmaz
17:54 -
Hasan Nasrallah'ın yerine geçecek: Haşim Seyfeddin kimdir?

Hizbullah lideri Hasan Nasrallah'ın Cuma günü İsrail saldırısı sonucu öldürülmesinden sonra, Hizbullah'ın yeni liderinin kim olacağı merak konusu.

Uzmanlar, 32 yıldır Şii örgütü yöneten Nasrallah'ın halefinin,Haşem Seyfeddin olabileceğini düşünüyor. Peki, Haşem Saif Al Din olarak da bilinen, Nasrallah'ın olası varisi kimdir?

SÜLEYMANİ İLE AKRABA

1964 yılında Güney Lübnan'ın sahil kenti Tire yakınlarındaki bir köyde, köklü bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. Hasan Nasrallah ile olan kan bağından dolayı özellikle öne çıkan Seyfeddin, tıpkı Nasrallah gibi kutsal bir soydan geldiğini iddia ediyor.

Seyfeddin, teoloji eğitimini tamamlamak için Necef şehrine yerleşti. Nasrallah'ın, Hizbullah liderliğini devralmasından sadece iki yıl sonra örgütün Yürütme Konseyi'ne başkanlık etmek üzere 1990 yılında eğitimini yarıda keserek, Beyrut'a döndü.

Suudi Arabistan'ın Asharq Al-Awsat gazetesinde yer alan bir habere göre, 2020 yılında ABD tarafından öldürülen İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani ile de eş durumuyla akraba.

HASAN NASRALLAH'IN TERCİHİ

Hizbullah'ın yönetme kurulunun başını çeken 60 yaşındaki Seyfeddin, Hizbullah'ın siyasi işlerinden sorumlu. Örgütün askeri işlerinden sorumlu olan Cihad Kurulu'nda da söz sahibi.

Şii milis grupları üzerine uzmanlaşan Phillip Smyth, Seyfeddin'in uzun zamandır liderlik görevine hazırlandığını söyledi. Smyth, “Nasrallah, Lübnan Hizbullahı içindeki çeşitli konseylerde Seyfeddin'e uygun pozisyonlar ayarlamaya başladı. Bazıları diğerlerinden daha gizliydi." dedi.

 

Seyfeddin, Nasrallah'la birlikte çalıştığı dönem boyunca örgütün eğitim ve bürokratik işlerine odaklandı. Kariyeri boyunca askeri kararları, kuzeni olan Hasan Nasrallah'a devretti.

Dini eğitiminin bir kısmını İran'da alan Seyfeddin'in, İran rejimini destekliyor. Kardeşi Abdullah, Hizbullah'ın Tahran büyükelçisi olarak görev yapıyor.

2017 yılında ABD tarafından 'terörist' ilan edilen Seyfeddin, Filistinli Hamas örgütüne olan bağlığıyla biliniyor. 

Yeni veri eklenmemiş.

Son Yazılar